Project Description

Rechtrichten

Voor een paard is het van nature niet vanzelfsprekend om ruitergewicht te dragen en ook nog eens rondjes in een piste te lopen. Om dit te kunnen doen in balans zal een paard moeten leren om zijn balans te verdelen en de juiste spieren te gebruiken. Door gebruik te maken van verschillende dressuurmatige oefeningen leer je je paard zijn lichaam op de juiste manier te gebruiken en het ruiter gewicht te dragen.

Net zoals wij mensen niet ineens 25 kilo kunnen optillen zonder eerst bewust te zijn welke spieren je wilt gebruiken. Wij leren ook om te tillen vanuit de beenspieren en niet vanuit de rugspieren. Op een bepaalde manier is dat vergelijkbaar met paarden.

Groepsles of privéles?

Vragen of inschrijven?

Wat leer je met rechtrichten?

In eerste instantie leer je al hoe het lichaam van je paard functioneert. Je leert vanzelf meer over de anatomie en biomechanica, waardoor het ook heel logisch wordt om meer tijd te investeren in het rechtrichten.

Je leert verschillende dressuuroefeningen om je paard sterk en gezond te houden. Hou hierbij de bekende quote van Bent Branderup in je hoofd.

“Dressuur is er voor het paard en niet het paard voor de dressuur”

 In mijn lessen maak ik gebruik van het systeem van de Academische Rijkunst. Ik les zelf nog op regelmatige basis bij Ylvie Fros en doe 2 maal per jaar mee met eigen paard aan een Bent Branderup clinic. Het is een heel helder en logisch systeem waar door je snel leert om de oefeningen zelf toe te passen.

Voor welk paard is rechtrichten bedoeld?

Het is voor elk paard goed om oefeningen te doen om je paard recht te richten. Je houdt je paard er lang soepel en gezond mee. Het is toe te passen in elke rijstijl, of je nu dressuur, western, springt of eventing rijdt. Het is een heel logisch en helder systeem om je paard te helpen.

Het is ook uitermate geschikt voor paarden met fysieke klachten, denk aan spat, kissing spines, ocd etc.

Omdat je met het rechtrichten begint met grondwerken kan een paard onbelast leren hoe hij zijn gewrichten en spieren moet gebruiken zonder te gaan compenseren. Een paard met een fysiek probleem gaat snel compenseren waardoor er uiteindelijk nog andere klachten kunnen opspelen.

Starten met Rechtrichten

Ben je nieuwsgierig geworden of wil je les nemen in Rechtrichten? Neem dan contact met mij op.