Project omschrijving

Bitloos Rijden

Paardrijden draait om communicatie, wederzijds respect en goede training. Met de juiste training zul je merken dat een stuk “controle” niet vanuit het rijden met bit komt. Het gaat erom dat je paard leert begrijpen wat je van hem/haar vraagt. Dan maakt het niet meer uit met welke optoming je rijdt.

Groepsles of privéles?

Vragen of inschrijven?

Waarom de overstap naar bitloos?

Er is inmiddels vanuit meerdere onderzoeken gebleken wat de nadelige effecten zijn van het rijden met bit. Maar buiten het feit dat een bit een behoorlijke impact in de paardenmond heeft willen we ook allemaal naar het stukje toe dat je kunt rijden vanuit lichtheid. Dat je paard exact begrijpt wat je hem vraagt, dat je zonder problemen een lange buitenrit kunt maken, dat je een springparcours foutloos en in rust kunt springen, dat je een mooie dressuurproef kunt rijden, dat je je paard fysiek gezond kunt houden door middel van oefeningen als verzameling, schouderbinnenwaarts etc.

Hoe vaak wordt dan niet geroepen dat het niet haalbaar is zonder bit?

Ik hoor het nog dagelijks. Op het moment dat je ergens tegen aan loopt met je paard, ga dan bij jezelf na waar het vandaan komt. Begrijpt hij niet wat je vraagt? Is het fysiek nog moeilijk? Maak een gericht stappenplan in plaats van gelijk over te stappen op een dwangmiddel of meer druk.

“Waarom zou je het met meer doen als het met minder kan?”

Hoe maak ik de overstap naar bitloosrijden

Tijdens de eerste les doorlopen we een aantal basisoefeningen om te zien hoe de communicatie tussen jou en je paard is. Als je het nog heel spannend vindt om de overstap te maken mag je de les eerst beginnen met je eigen optoming met bit. Door het doen van een aantal oefeningen en eventuele tips om de hulpen duidelijker te maken voor je paard zul je vanzelf meer zekerheid krijgen en help ik je om over te stappen naar een bitloze optoming.

Uiteraard mag je ook altijd meteen aan het begin van de les de overstap al maken naar een bitloze optoming.

Bitloos rijden kan echt met elk paard en in elke discipline.

Starten met bitloos rijden

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken om de overstap te maken naar bitloos rijden? Neem dan contact met mij op