Help, mijn paard is bitloos te sterk?!

bitloosrijden

“Mijn paard kan niet bitloos want hij is veel te sterk”

Dat is een zin die ik heel vaak te horen krijg. En dan is het de vraag of ik een quick-fix antwoord klaar heb, of bitloos is nog niet eens een optie. Vreselijk jammer, er zit namelijk nog zoveel tussen in. Vandaar dat ik de inspiratie kreeg om deze blog te gaan schrijven. Alleen al om even heel helder, zwart op wit, neer te zetten wat er dan (voor mij) allemaal tussen in zit en hoe je dan bij de juiste oplossing komt. In de praktijk heb ik geleerd dat je met in ieder geval 4 punten rekening moet houden.

  1. Communicatie (Afspraken maken)
  2. Juiste Optoming
  3. Fysieke Balans
  4. Mentale Aspect

 

Ik ga deze blog in 4 delen verdelen waarbij ik elke week 1 punt extra ga belichten.

Communicatie

In eerste instantie gaat het er al om: hoe is de communicatie tussen jou en je paard. Heb je duidelijke afspraken gemaakt?

Met afspraken bedoel ik of je hulpen duidelijk genoeg zijn uitgelegd naar je paard en ben je daar ook consequent in?

Wat betekent dit voor jou:

Gebruik je altijd dezelfde stemcommando’s? Dus voor elke gang 1 woord of geluid. En niet bijvoorbeeld klikken met je tong voor veel verschillende commando’s (denk aan: klikken om aandacht te vragen, voetjes te vragen, sneller te gaan etc.)

Ben jij je bewust van de vele hulpen die je door elkaar kunt gebruiken als je balans niet helemaal goed is op je paard? Om maar een voorbeeld te noemen: tijdens het lichtrijden. Als je niet in balans bent kan het zijn dat je benen geeft per ongeluk en tegelijkertijd aan de teugels trekt als je gaat staan. Hoe verwarrend is dit niet voor je paard?! En vergis je niet, dit gebeurt zonder dat je het echt bewust in de gaten hebt.

Ben je ook consequent in je communicatie? Wanneer mag je paard wel aan de hand eten en wanneer niet? Zit hier 1 lijn is of wissel je per dag in wat je wel/niet goed vindt?

Het komt er eigenlijk op neer, wij mensen geven vaak al 100 verschillende signalen zonder dat we het bewust in de gaten hebben. Wij zijn zelf vaak wisselend in onze stemmingen wat er ook nog eens voor kan zorgen dat je paard de ene dag wel aan de hand mag eten en de andere dag niet. Hoe moet jou paard dan weten wanneer iets wel mag en wanneer niet?

Dus… als je een hulp aan je paard vraagt, ga dan deze punten voor jezelf na:

  • Is mijn stemcommando duidelijk?
  • Wat geef ik aan met mijn lichaamstaal?
  • Hoe is mijn eigen balans/houding?
  • Heb ik een duidelijk beeld in mijn hoofd van wat ik wil bereiken met het geven van deze hulp?

Kun jij deze vragen makkelijk beantwoorden ben je een stuk duidelijker in het geven van je hulpen en is het voor je paard vele malen makkelijker om te begrijpen wat je wilt.

Wat betekent dit voor je paard:

“Ho is ook Ho”. Dit is een simpel voorbeeld. Als ik de hulp geef om stil te staan moet mijn paard ook stilstaan. Niet over 5 minuten, niet over 10 seconde. Maar nu meteen. En natuurlijk mogen ze in de aanleer fase nog wel een paar secondes gebruiken om hun balans te vinden. Maar dan voel je dat ze al zijn aan het afremmen en wel degelijk reageren. Als er totaal geen reactie komt moet je toch duidelijker zijn in je vraag. Op een gegeven moment ben je de aanleer fase voorbij en wil je ook van je paard dat hij meteen reageert. Hoe je dit aanleert, met druk verhogen of juist positief bekrachtigen, laat ik aan jou. Zo lang het maar met respect naar het paard toe is. Ditzelfde geld ook voor het sturen. Creëer duidelijkheid door telkens dezelfde timing te behouden als je bijvoorbeeld werkt met het verhogen van druk. Als je weet dat je een sterke communicatie met je paard opgebouwd hebt kun je dat stukje in ieder geval al van je lijstje afstrepen.

En blijf er altijd kritisch naar kijken zou mijn advies zijn. Voordat je het weet sluipen er toch slordigheden in. Ik probeer altijd, tijdens een training, maar het beeld voor me te creëren dat ik met iemand praat uit het buitenland die geen Engels of andere overeenkomstige taal spreekt. In die situatie start je ook niet meteen met het woordje “bank” aan te leren die gelijk meerdere betekenissen heeft. Je begint simpel en zo duidelijk mogelijk voordat je gaat uitbreiden.

Hoe duidelijker je zelf bent in je communicatie hoe sneller je paard gaat reageren op je vraag.

neckrope

Volgende week verschijnt deel 2 waarbij ik dieper in ga op het vinden van de juiste optoming. Wat betreft deze week, hopelijk ben je door deze blog geïnspireerd geraakt om te kijken naar je eigen communicatie met je eigen paard. Of je nou wel al bitloos rijdt of nog problemen daarmee hebt, dat maakt eigenlijk niet uit. Blijf altijd kritisch kijken naar je eigen communicatie en afspraken met je paard. Soms is het namelijk ook zo dat je wat milder mag worden in de afspraken die je al lang en breed bevestigt hebt met je paard 🙂