Ik krijg de laatste tijd regelmatig de vraag welke methode ik volg binnen de Natural Horsemanship, of wat Natural Horsemanship voor mij betekent.

Om het ingewikkeld te maken, ik volg geen vaste methode.

“Waarom niet?”

Met die vraag komen we meteen uit bij het antwoord wat Natural Horsemanship voor mij inhoudt. Natural Horsemanship is voor mij geen methode, het betekent voor mij dat je de taal van het paard leert begrijpen en dat je het paard kunt voorzien in zijn basisbehoeftes. Het is dus eigenlijk vooral een levenswijze en geen methode voor mij.

 

Wat zijn de basisbehoeftes van een paard?

 

Een van de belangrijkste dingen voor mij is dat een paard tussen soortgenoten 24/7 lekker buiten kan staan, met beschikking tot voldoende ruwvoer en schuilmogelijkheden. Een paard is van nature een kuddedier met grote behoefte aan sociaal contact. Gelukkig wordt er tegenwoordig al steeds meer aandacht aan gegeven d.m.v. van campagnes. Maar hoeveel paarden staan niet nog dag en nacht geïsoleerd in een stal?

Natuurlijk Paardenhouden

 

“Hoe zou het voor jou zijn als je het grootste deel van de dag wordt opgesloten op de wc. Misschien als je geluk hebt mag je er 4 tot 8 uur per dag uit, maar mag je alleen zwaaien naar andere mensen zonder met ze te praten”.

 

Helaas is het voor veel paarden nog steeds zo dat ze hooguit een paar uurtjes per dag uit de stal gehaald worden en vervolgens weer terug opgesloten worden in hun stal.

 

Dit betekent niet alleen dat ze een groot stuk sociaal contact missen, maar het heeft ook veel invloed op je training. Een paard leert in een kudde sociaal te zijn, hij wordt opgevoed door de kudde. Je paard leert grenzen te kennen en contact te maken op een respectvolle manier. Door het 24/7 buiten zijn en eventueel over verschillende ondergronden lopen, leren ze hun lichaam beter te voelen en krijgen ze ook een betere balans/worden ze fysiek sterker.Paddock Paradise

Door het spelen met soortgenoten kunnen ze niet alleen hun energie kwijt, maar ze worden fysiek ook sterker.

Natural Horsemanship Limburg

Het werken met een paard die tussen soortgenoten leeft is vele malen makkelijker dan dat je gaat werken met een paard die zijn hele leven geïsoleerd leeft. Een paard dat de taal niet kent heeft nog veel onbegrip en is vaak gefrustreerd door het onbegrip. We maken het onszelf en de paarden veel makkelijker door het paard al in deze basisbehoefte te voorzien.

Juist omdat de leefomstandigheden zoveel invloed hebben op het lichaam en het gedrag van een paard, betekent Natural Horsemanship voor mij dus meer dan alleen het volgen van een methode.

 

Verschillende methodes

 

Als je met een paard gaat werken is het belangrijk dat je de taal van het paard leert begrijpen. Een paard en een mens zijn 2 wezens die allebei een andere taal spreken. De kunst is om een taal te gaan spreken/ontwikkelen die beide partijen begrijpen. Wij, mensen, hebben vaak niet in de gaten hoe onduidelijk wij in onze lichaamstaal en communicatie kunnen zijn. Wees bewust van jezelf, de vraag die je stelt, je lichaamstaal en kijk naar je paard hoe hij reageert op jouw vraag.

 

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende methodes… En er is geen enkele heilig. Ze hebben allemaal hun goede elementen, het is niet voor niks dat iemand een grote naam krijgt. Dan moet het wel een goed effect hebben gehad op een groot aantal paarden. Kijk daarom altijd of een methode bij jou past, maar ook wat voor een type paard je hebt. Door je rugzakje te vullen met zoveel mogelijk kennis en te blijven openstaan voor nieuwe leermethodes, leer je vanzelf om de juiste methode uit te kiezen voor jou en je paard. Of besluit je om een mix van meerdere elementen te maken en er je eigen ding van te maken. Zo lang het maar werkt voor jou en je paard.

Quote Parelli

Niet alleen mensen leren op verschillende manieren, maar ook per paard verschilt het op welke manier ze het snelste en beste leren. Zo kan het best zijn, als je meerdere paarden hebt, dat je bij het ene paard werkt volgens de Pat Parelli methode en met je andere paard gaat clickeren om maar een voorbeeld te noemen. Blijf kijken naar hoe je paard reageert en als iets niet werkt, zoek dan naar een andere manier. Maar… zorg er wel voor dat als er een probleem is, je wel tot een oplossing komt en niet het probleem uit de weg gaat door constant naar andere oplossingen te gaan zoeken. Het is nog het moeilijkste om de juiste balans te vinden in het leuk houden, maar toch de grenzen steeds een stukje te verleggen.

Quote Pluvinel