Natural Horsemanship

Natural Horsemanship bestaat uit vele stromingen en methodes. Waarbij de een werkt in het verhogen van druk, de ander werkt vanuit een beloningssysteem en weer een ander volgt volledig het paard. In al die jaren dat ik ermee in aanraking ben zie ik heel veel verschillende oudere stromingen, maar ook nieuwe stromingen die zich ontwikkelen en vormgeven.

Voor mij is Natural Horsemanship geen bepaalde stroming of methode. Voor mij gaat het verder. Het is een paard een natuurlijk bestaansleven geven en op een ontspannen, gelijkwaardige manier met elkaar werken waarbij het paard “paard” mag zijn en ik “ik” mag zijn.

Het is leven in het “Nu”, elkaar met wederzijds respect behandelen en elke dag weer van elkaar mogen leren.

Het allereerste wat ik heel belangrijk vind is dat een paard ook echt paard mag zijn. Dat wil zeggen, 24/7 buiten leven tussen zijn vriendjes waar hij zijn eigen taal mag spreken. Als een paard sociaal gehouden wordt, zijn eigen taal goed spreekt en ook zijn energie kwijt kan is het voor ons veel gemakkelijker om met het paard tot een goede communicatie en samenwerking te komen.

Een paard is van nature een heel sociaal, werkwillig en nieuwsgierig dier. Als wij het paard met respect behandelen krijgen we dat ook terug.

Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat wij als mens in het “Nu” zijn. Tijdens mijn lessen kom ik heel vaak tegen dat mensen hele kleine signalen van het paard missen omdat ze te veel in hun hoofd zitten. Simpele dingen als in je hoofd bezig zijn met je huis dat nog gepoetst moet worden, boodschappen die je nog moet doen, problemen op het werk, deadlines die gehaald moeten worden en ga zo maar door… Dat zorgt ervoor dat we de kleinste signalen die de paarden ons geven over het hoofd zien. Maar ook dat we ons er niet meer helemaal bewust van zijn welke signalen wij zelf afgeven. Als we in staat zijn om even alles te vergeten en volledig met het paard en onszelf bezig te zijn is de weg naar een subtiele en fijne samenwerking al een stuk korter.

Als het paard zichzelf mag zijn en wij zijn ons bewust van welke signalen wij afgeven en wat we nou eigenlijk zelf willen, is de volgende stap dat je gaat kijken wat voor een type paard je hebt. Net zoals bij mensen en kinderen zijn paarden ook heel verschillend in welk leersysteem/methode voor hun werkt. Sommige paarden zoeken heel erg grenzen op en hebben juist veel behoefte aan duidelijkheid aan structuur, andere paarden hebben weer behoefte aan vrijheid en ruimte om mee na te denken, terwijl andere paarden weer grote sprongen maken door te werken met een beloningssysteem.
Ik ben ervan overtuigd dat er heel veel goede Natural Horsemanship methodes zijn, maar het is de truc om naar je paard te kijken en te zien welke methode bij hem/haar past en bij jezelf na te gaan of die methode ook bij jou past.
Dat laatste is ook heel belangrijk, als je niet achter een methode staat, gaat het niet werken. Als je een paard hebt die grenzen op zoekt en jij houdt er niet van om veel druk te gebruiken, zul je op zoek moeten gaan naar een methode waarbij je toch leert om consequent te zijn en structuur te bieden. Maar dan wel op een manier waarbij je jezelf nog prettig blijft voelen.

Door de jaren heen heb ik dan ook veel elementen uit verschillende stromingen opgepikt en van daaruit kijk ik naar het paard en de ruiter om te zien wat bij die combinatie past en wat ze nodig hebben. Als mens kunnen we heel verschillend zijn, maar paarden zijn ook heel verschillend.

Voor mij is Natural Horsemanship de kunst om op zoek te gaan naar een werkwijze die voor beide partijen past.