Centered Riding®

Centered Riding®

 

In 2006 heb ik kennis gemaakt met Centered Riding. Ik ben toen een paar dagen met Pien van Spirithorses mee gegaan als Student Rider. Na jarenlang verschillende elementen van de Centered Riding in mijn lessen toe te passen ben ik nu zelf ook officieel Centered Riding Level 1 instructeur.

Centered Riding is ontwikkeld voor elke ruiter, ongeacht het niveau of discipline. Het is een verdieping op je eigen rijden.  Je leert er een goed lichaamsbewustzijn, coördinatie en balans mee te creëren. Zodat je een betere verbinding en samenwerking met je paard krijgt en je rijtechniek kunt verfijnen. Centered Riding  zorgt voor net dat stukje extra verdieping.

Met het werken aan de juiste houding en zit leer je om bewust te worden van de werking van je eigen lichaam en het lichaam van je paard. Je leert hoe de ruiter en het paard hun lichamen ongehinderd kunnen laten functioneren en je leert je meer bewust te worden van de energieën en bewegingen die door de ruiter en het paard worden gecreëerd.

In de Centered Riding wordt gebruik gemaakt van 4 basisprincipes:

Zachte ogen: zorgt voor een ruimer blikveld. Vergroot je bewustwording van je omgeving en jezelf.

Ademhaling: Een correcte ademhaling zorgt voor meer ontspanning en stabiliteit in je eigen lichaam.

Blokken opbouwen:  Met het opbouwen van je lichaam in blokken recht boven elkaar creëer je meer stabiliteit in je zit. Het leert je om je lichaam te gebruiken vanuit je botten en niet vanuit spierkracht.

Centreren: Het bewust worden van je middelpunt en van daaruit je paard leren begeleiden.

Door de Centered Riding ben ik me bewust geworden hoe belangrijk een goede balans is. Met de juiste houding blijf je constant in balans met de beweging van je paard. Op het moment dat je zelf je eigen balans kwijt bent is het heel moeilijk voor je paard om zijn balans te houden. Veel “problemen” die ik in de praktijk tegen kom tijdens mijn lessen zijn grotendeels op te lossen door de balans van de ruiter te veranderen.

 

 

Er zijn nog steeds veel ruiters die vanuit spierkracht en veel spanning rijden, het wordt ons op de traditionele manege nog altijd op die manier geleerd. Ik hoop dat we er met z’n allen steeds bewuster van gaan worden dat het ook anders kan.

Meer informatie over wat Centered Riding inhoudt is hier te vinden: https://www.centeredriding.org/page/WhatisCR