Bitloos Rijden

Bitloos Rijden

 

Toen ik begon met rijden heb ik net als menig ander leren rijden met bit. Of eigenlijk zelfs met bit, zweep, sporen en heel veel druk. Als een paard niet reageerde moest je maar strenger zijn. Op een gegeven moment heb ik een hele bewuste keuze gemaakt dat ik zo niet meer verder wilde met paardrijden. Aanvankelijk was dat voornamelijk omdat ik me niet meer thuis voelde in de “manegecultuur” en er veel met de paarden gehandeld werd.

 

Op dat moment kwam ik bij Spirithorses terecht en maakte ik kennis met Natural Horsemanship. Zo leerde ik me steeds bewuster te worden van mijn eigen lichaamstaal en hulpen. Ik leerde de lichaamstaal van paarden te kennen en daarop in te spelen. Maar daarbij kwam ook steeds de vraag naar boven: “Waarom krijg ik een andere reactie van mijn paard dan ik wil? Of waarom krijg ik geen reactie?” Door steeds de “Waarom” vraag te stellen kom je ook steeds beter tot een oplossing. Daarnaast leerde ik ook veel verschillende manieren om problemen op te lossen die zich voordeden. Dus elke keer als de “Waarom” vraag beantwoord wordt kijken we weer verder naar de “Hoe” vraag.

 

Door anders te gaan kijken naar de paarden en te leren om vragen te stellen, is het veel makkelijker om elke uitdaging ook weer aan te gaan. Zo leer je dus ook om steeds minder druk te gebruiken en steeds subtieler met je paard te gaan werken.

  

Doordat ik steeds meer informatie kreeg en meer leerde, kreeg ik dus ook steeds meer vragen. Waaronder de vraag: “Waarom nog rijden met een bit?”

 

Als je me die vraag 15 jaar geleden stelde had ik genoeg antwoorden klaar. Van: zonder bit heb je geen controle op drukke arabieren, zonder bit kan je paard niet nageeflijk lopen tot zonder bit krijg ik mijn stugge tinker niet met zijn hoofd uit het gras etc…. Inmiddels heb ik geleerd dat alles op te lossen is met een goede training en dat je dus helemaal geen bit nodig hebt. Inmiddels heb ik echt honderden paarden bitloos gereden, van koudbloeden tot warmbloeden. Van oudere paarden tot nog helemaal groene paarden. En bij geen een is het een probleem om zonder bit te rijden.

 

 

Ik ben nu zo overtuigd van het bitloos rijden dat ik niet meer anders wil en zoveel mogelijk mensen wil helpen naar de overstap naar bitloos.