Rechtrichten

Rechtrichten

 

Na een aantal jaren werkzaam te zijn tussen de paarden en veel geleerd te hebben via Natural Horsemanship en Centered Riding kwam ik op een gegeven moment op een punt waarbij ik nog iets miste. Veel dingen kreeg ik opgelost met oefeningen voor een goede communicatie tussen paard en ruiter en het werken aan een stabiele onafhankelijk zit, maar er bleven nog steeds rijtechnische problemen over die je niet opgelost krijgt met alleen Natural Horsemanship en een goede zit.

Op dat punt ben ik me gaan verdiepen in het rechtrichten. Daar vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Door te werken aan meer soepelheid en balans bij de paarden op een paardvriendelijke manier kwam er een nog fijnere samenwerking tussen ruiter en paard tot stand.

 

Veel problemen als niet verzameld kunnen lopen zonder bit, hard zijn in de hals, niet nageeflijk kunnen lopen, te snel door de bochten in de bak, en ga zo maar door, kunnen allemaal opgelost worden door je paard soepel te maken en recht te richten. Het woord “rechtrichten” zegt het al, het paard moet leren om aan elke kant even goed in te kunnen buigen, beide voorbenen even goed te kunnen belasten en ontlasten, en de achterbenen allebei even dragend en stuwend te maken.

Als je paard goed rechtgericht is kun je door naar de volgende fase, verzameld rijden waarbij je paard meer kracht in de achterhand gaat ontwikkelen om jou als ruiter goed te kunnen dragen.

Na een instructeurscursus gevolgd te hebben bij Marijke de Jong ben ik me verder gaan verdiepen in de Academische Rijkunst.

Bij de Academische Rijkunst wordt er gekeken bij elke oefening naar het “hoe” en “waarom”. De Academische Rijkunst is dan ook ontwikkeld om het fysieke en mentale welzijn van je paard te verbeteren.

 

Door theoretische verdieping, vele lessen en cursussen, het werken met mijn eigen paarden en vele trainingspaarden heb ik de methode van het Rechtrichten en de Academische Rijkunst eigen kunnen maken. Nog steeds blijf ik me door cursussen en lessen verder ontwikkelen en hoop zo nog veel paarden en ruiters te kunnen helpen naar een fijne, ontspannen samenwerking en balans

.